Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Minivådområder

Minivådområder kvæles af firkantede regelfortolkninger

Landmænd tør ikke etablere minivådområder af frygt for, at selv små fejl vil koste dem hele støttebeløbet til projektet. Det skaber frustrationer ikke blot hos landmændene, men også i kommunerne, som ønsker minivådområder som effektive kvælstof-/fosfor-filtre i landskabet.

Landbrugets organisationer i Kolding Kommune samt Plan-, Bolig- og Miljøudvalget i Kolding Kommune har derfor inviteret miljøminister Lea Wermelin ud at se et nyanlagt minivådområde hos landmand Peter Hindbo, Lejrskov ved Kolding.

FRYGT FOR LANDBRUGSSTYRELSEN

Minivådområde- Jeg håber, ministeren vil tage imod invitationen og komme ud i den virkelighed, hvor landmænd slås med helt groteske regler i bestræbelserne for at bedre vandmiljøet. Virkeligheden er, at for eksempel ganske få centimeters afvigelser i et minivådområdes vanddybde afgør, om landmanden får flere hundrede tusinde kroner i støtte til etablering af minivådområde, eller om han selv hænger på hele regningen. I praksis er det nærmest umuligt med store gravemaskiner at holde sig inden for de meget snævre tolerancer for vanddybder, siger formanden for Kolding Herreds Landbrugsforening, Hans Damgaard.

- Vi har flere medlemmer, som har fået tilsagn til at kunne gå i gang med at etablere minivådområder. Men de fleste tør ikke søsætte projektet af frygt for, at de ikke udfører det 100 procent efter reglerne. Landbrugsstyrelsens håndtering ved afsyning af projekterne skaber stor usikkerhed. Det er grotesk. Synshallen beslaglægger dog ikke min bil, hvis den ikke kan synes første gang. Jeg får en ny chance. Men sådan opererer man ikke hos Landbrugs-
styrelsen, og den helt store taber er vandmiljøet, siger Hans Damgaard.

KOMMUNE OG LANDBRUG MED FÆLLES MÅL

- Vi har i Kolding Kommune givet godkendelse til etablering af 15 minivådområder i år og sidste år, men mange projekter bliver ikke til noget. Ansøgerne frygter, at det færdige projekt ikke vil kunne godkendes af Landbrugsstyrelsen. Min frustration er, at både ansøgerne og kommunen bruger rigtig megen energi på noget, som ikke bliver til noget, siger Birgitte Kragh, formand Plan-, Bolig- og Miljøudvalget i Kolding Kommune.

- Det er helt vildt at ende i denne situation. Landbruget og Kolding Kommune er optaget af, at vi i fællesskab leverer på miljøindsatserne. Alligevel kommer stive regler i vejen. Desuden har kommunen også i flere situationer måttet give afslag til minivådområder pga. konfliktende hensyn til anden lovgivning. Vi ser med stor bekymring på, at gode projekter lige nu er sat i stå pga. formaliteter med støtteregler mv. Ingen er uenige om målet, og det er ikke rimeligt, at stive regler kommer i vejen for miljøet og naturen. Jeg ser frem til at drøfte med ministeren, hvordan indsatsen med minivådområder kan fremmes, siger Birgitte Kragh.

FLERE OPLYSNINGER

Birgitte Kragh, Formand Plan, Bolig og Miljøudvalget, Kolding Kommune. T: +45 3060 0997

Hans Damgaard, Formand KHL, Kolding Herreds Landbrugsforening. T: +45 2328 2097

Jakob Weber, Miljøchef, Kolding Kommune. T: +45 2920 0051

Lars Schmidt, Chefkonsulent Miljø, KHL. T: +45 2013 3325