Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Generalforsamling: KHL vil præmiere sine medlemmer

KHL vil præmiere sine medlemmer

Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL) fylder 150 år i 2019, men alderen tynger bestemt ikke den aktive forening, der oplever stor efterspørgsel i rådgivningsforretningen, har en god økonomi, og som bygger ud i 2018.

Tilfredshed med et godt 2017 for dansk landbrug og en fast tro på fremtiden trods store udfordringer skinnede igennem, da formanden for KHL, Hans Damgaard, aflagde sin beretning på foreningens generalforsamling hos KHL på Niels Bohrs Vej 4 i Kolding onsdag d. 14. marts.

Generalforsamlingen afspejlede med cirka 150 engagerede deltagere, at den gamle landboforening er fyldt med liv og nytænkning. Bestyrelsen består hovedsageligt af yngre landmænd, og 38-årige Hans Damgaard talte i sin beretning ikke mindst om fornyelse og udvikling.

Hans Damgaard, som på generalforsamlingen blev genvalgt som formand, præsenterede blandt andet bestyrelsens forslag til en ny kontingentmodel, som vil præmiere medlemmerne. I dag kommer 40 procent af indtjeningen i rådgivningsvirksomheden hos KHL fra ikke-medlemmer.

- Det vil være en gode ide at gøre det mere attraktivt for andre erhverv og flere landmænd at blive medlem af KHL – netop ved at tilbyde medlemmer mere konkurrencedygtige priser på service og rådgivning, påpegede Hans Damgaard.

I øvrigt holder foreningen godt på medlemmerne i en tid med stadig færre og færre landbrug. KHL har 728 medlemmer. Det er ganske vist 7 procent færre end i 2006, men i samme periode er medlemstallet af L&F på landsplan faldet med 37 procent.

    Legatuddeling

Fra venstre: Signe Hjort Erland, LandboUngdom, Rasmus R. Martensen

Tre legater uddelt

På generalforsamlingen blev der uddelt legater til to unge mennesker, der er i færd med at uddanne sig til landbrugserhvervet. Modtagerne var Signe Hjort Erland, som læser til jordbrugsteknolog, samt Rasmus R. Martensen, som læser til agrarøkonom.

Desuden modtog Kolding LandboUngdom et legat, som blev tildelt på baggrund af foreningens ønske om at hverve flere medlemmer samt at opretholde et fortsat aktivt niveau.

 
 

Formanden omtalte det projekt til 4,7 millioner kroner, som vil give KHL mere plads på Niels Bohrs Vej. Projektet omfatter blandt andet en tilbygning på 100 kvadratmeter og en opdatering af regnskabsafdelingens lokaler, og det vil give tiltrængt rum til yderligere 16 arbejdspladser i en forening, som oplever vækst. Der er stor efterspørgsel på KHL’s rådgivningsforretning, og omsætningen steg med 7 procent i 2017 til 49 millioner kroner. Resultatet for 2017 var 846.000 kroner, og dermed er målet om, at overskuddet skal være mellem 1 og 2 procent af omsætningen, nået.

  
     
 

Hans Damgaard, bestyrelsesformandBestyrelsen tilpasset udviklingen i landbruget

Fem bestyrelsesmedlemmer var på valg ved KHL’s generalforsamling d. 14. marts. Alle genopstillede, men kun de fire kunne genvælges, da generalforsamlingen sidste år besluttede at reducere bestyrelsen fra 12 medlemmer til ti. Hans Peter Hansen, Søren Bloch, Ole Frederiksen og Jens Christian Hertel blev genvalgt. Desuden har medarbejderne hos KHL valgt Helge Lund som medarbejderrepræsentant i bestyrelsen. Han erstatter Lisbeth Møller Kjær, der ikke ønskede genvalg.

- Vi må erkende, at der bliver stadig færre og færre landmænd. Den udvikling skal vi naturligvis tilpasse os, og det afspejler sig nu i en mindre bestyrelse, siger Hans Damgaard, som på generalforsamlingen blev genvalgt som formand.

  
 
 

- Der er grund til at glæde sig over et for landbruget økonomisk set fornuftigt 2017, om end prognoserne for 2018 er mindre gode. Landbrugspakken gjorde det muligt at gødske optimalt, og de fleste landmænd i KHL’s område fik trods alt høsten i hus, og både svine- og mælkeproducenter oplevede fornuftige afregningspriser. Jeg fornemmer, at erhvervet har bedre politisk opbakning nu, og vores troværdighed i befolkningen er ganske god, sagde Hans Damgaard og hentydede til en undersøgelse, som giver landmanden scoren 3,29 i en troværdighedsundersøgelse. Undersøgelsen toppes af jordemødre med scoren 4,13, og i bunden får politikere 2,07 point.

Som lokal landboforening er KHL i flere sammenhænge en aktiv samarbejdspartner med de omkringliggende kommuner. Det gælder eksempelvis om vandløbsregulativer og klimatilpasning, og KHL-formanden udtrykte glæde over det gode samarbejde, man gennem årene har opbygget til både politikere og embedsmænd i kommunerne. KHL bliver taget alvorligt som lokal landboforening. Dog kom Hans Damgaard med en opfordring rettet mod både de kommunale embedsmænd og politikere – heriblandt Kolding Kommunes borgmester – som gæstede generalforsamlingen:

- Det er uheldigt, når ”kemi” kommer til at stå i vejen for samarbejdet. Vi kan ikke fjerne landmanden. Men kommunen har mulighed for at finde andre embedsmænd til at løse de enkelte opgaver i de tilfælde, hvor der opstår dårlig kemi mellem embedsmand og landmand, sagde Hans Damgaard, som opfordrede alle medlemmer til at sætte kryds i kalenderen ud for lørdag d. 2. marts 2019. Da fylder KHL 150 år, og det skal fejres!