Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Når økonomien udfordrer

Hvordan er det at være landmandsfamilie i en tid, hvor banken for alvor sætter spørgsmålstegn ved en fremtid som landmand?

Skrevet af socialkonsulent Solvejg Høj

Udfordringerne er ofte, at landmandsfamiliens og bankens oplevelse og opfattelse af samarbejde er vidt forskellige. Brud på normerne for opnåelse af tillid og samarbejde opstår jævnligt. Nogle gange formår parterne at få det bedste ud af en særdeles svær situation – andre gange lykkes det ikke. Denne artikel er skrevet ud fra familiens vinkel, bankes er temmelig sikkert en helt anden.

FarmTracking

Brug den gratis app Farmtracking på din mobil, og find sten og andre "hotspots" i marken. Peter Schelde fra Nørupgaard har allerede taget det nye mobile værktøj i brug, og kan kun opfordre andre til at gøre det samme.

Dræning har fyldt meget på Nørupgaard i de seneste år. Derfor ærger det Peter Schelde, at han ikke tidligere er blevet opmærksom på, at man ved at downloade en gratis app på sin mobil kan registrere den præcise placering af et fx et dræn, så det er let at finde senere.

Udnyt al gødningen, siger KHLs formand

Landmændene bør udnytte den ekstra gødning, de nu er blevet tildelt, for korn af superliga-klasse kommer ikke af sig selv, siger formanden for KHL, Hans Damgaard.

- I Danmark skal vi igen til at producere førsteklasses korn. Men det kræver, at landmændene udnytter den ekstra gødning, de nu er blevet tildelt, for korn af superliga-klasse kommer ikke af sig selv, lyder det fra formanden for Kolding Herreds Landbrugsforening, Hans Damgaard.

Der er de seneste mange år blevet brugt enorme resurser fra landbrugets side for at synliggøre problemet omkring undergødskning af afgrøderne på danske marker, og gang på gang er politikerne af mange aktører blevet fagligt oplyst om konsekvenserne af de danske kvælstofnormer.

KHL indgår samarbejde med SvineRådgivningen i Herning

Kolding Herreds Landbrugsforening indgår samarbejde med SvineRådgivningen i Herning på foderområdet.

- Det har i øjeblikket ikke været muligt at finde den rette konsulent til foderrådgivning for KHLs svinekunder. Derfor har vi besluttet, at SvineRådgivningen fremadrettet varetager foderrådgivningen for vores svinekunder, oplyser KHLs direktør Niels Peter Madsen.

Hans Damgaard, bestyrelsesformand KHL

- Vi kommer længst med en fælles forståelse for problemerne, og hvis landbruget kan bidrage til at forhindre fremtidige oversvømmelser i Kolding, gør vi det gerne, siger Hans Damgaard, formand for Kolding Herreds Landbrugsforening, og fortsætter:

- Men vi vil ikke være medspiller for enhver pris, og uanset hvilke initiativer, der føres ud i livet, og som involverer landbruget, er det afgørende, at lodsejerne holdes skadefrie.

Sprogkursus for ukrainere og rumænere

Når man er en del af det danske erhvervsliv, er det en god idé at kunne sproget. Derfor startede flere ukrainere og rumænere, der alle arbejder inden for landbruget, på et målrettet danskkursus hos KHL i efteråret med netop det ene formål - at kunne forstå og tale dansk.

"Det er et supergodt kursus," fastslår Andrii Vaskovskyi, der kommer fra Ukraine. Andrii arbejder som driftsleder på en svinefarm, og satser på en fremtid i Danmark. "Og så er det jo nødvendigt at kunne sproget" som han siger.