Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Har du styr på håndtering af syge og tilskadekomne dyr

Kontrolkampagne: Har du styr på håndtering af syge og tilskadekomne dyr? Fødevarestyrelsen kører fra 1. marts til 30. juni kontrolkampagne med fokus på, hvordan syge og tilskadekomne dyr håndteres i besætningen.

Der udvælges 100 slagtesvinebesætninger, der vil få uanmeldt besøg af Fødevarestyrelsens kontrolenhed. Fokus vil være på, om syge dyr i besætningen opdages i tide og hvordan de håndteres.

Der vil også være fokus på

  • om de er sat i sygesti
  • om sygestien er indrettet og brugt korrekt
  • om dyrlægens anvisninger følges
  • om der er korrekte medicinoptegnelser og registreringer af døde dyr

Brok, prolabs og halebid

Sygestier skal generelt indrettes og anvendes korrekt. Man bør være særlig opmærksom på underlaget, hvor mindst to tredjedele af dyrenes minimumsareal skal være blødt. Det bløde underlag i sygestien kan udgøres af en blød og eftergivelig gummimåtte og/eller tilstrækkeligt strøelse. Underlages skal vurderes i forhold til det enkelte dyr i sygestien. Er der dyr med navlebrok er det afgørende, at de er i sygesti med tilstrækkeligt blødt underlag så der ikke opstår sår på brokposen.

Dyr med prolabs skal isoleres i sygestien. Grisen skal behandles med smertestillende medicin og vurderes dagligt for, om det er forsvarligt fortsat at lade den leve. Er der ikke sket væsentlig bedring i løbet af den første uge, skal grisen aflives.

Hvis man oplever halebid i sin besætning, skal man finde og fjerne den eller de grise, der bider haler. Man skal behandle og eventuelt indsætte grisene med halebid i sygesti, og finde de fejl i nærmiljøet, der kan være årsag til halebid. Det kan fx være forkert klima i stien, fodringsfejl eller utilstrækkeligt beskæftigelses- og rodemateriale, der er årsag til, at grisene begynder at bide i haler.

Dyrlægens anvisninger og medicinoptegnelser

Fødevarestyrelsen vil have fokus på, om dyrlægens anvisninger generelt følges, om der er korrekte medicinoptegnelser på den ordinerede medicin og om døde dyr er noteret i registreringsskemaet. Det skal fremgå af medicinoptegnelserne

  • hvilken dato behandlingen starter/slutter
  • hvilke og hvor mange dyr, der er behandlet
  • årsag til behandling
  • hvilket lægemiddel, der er anvendt
  • hvilken dosering og tildelingsmetode, der er anvendt

 

Har du spørgsmål kan du altid kontakte mig:

Heidi Boel Bramsen

Afdelingsleder Svin
T: +45 7634 1728
M: +45 4021 1728
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Heidi Boel Bramsen, Afdelingsleder svin