Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Vi skal hente stoltheden hjem

Der er næsten ikke noget, vi danskere er mere stolte af, end når vi står i det lokale supermarked i fx. Barcelona og ser en pakke Lurpak-smør - eller når vi står under Golden Gate, og ser et Mærsk containerskib glide forbi.

Den stolthed skal vi sørge for at bringe med os hjem - og den stolthed skal vi tage med os, hvor end vi går hen. - Vi skal tale landbruget op, som KHLs formand Hans Damgaard også nævnte i sin beretning på årets generalforsamling 2019.

Minivådområder

Billedtekst: De åbne minivådområder har vandfyldte bassiner, som dette minivådområde ved Fillerup.

Går du og overvejer at etablere et minivådområde, er det nu, du skal i aktion. Den nye ansøgningsrunde er åben fra 1. marts – 30. april 2019.

Ordningen er 100 % finansieret af EU-midler, og de knaster, som nogle landmænd oplevede i 2018-ordningen, er stort set ryddet af vejen. Fx udbetales der nu forskud på 50 % af tilskudsbeløbet, og der er standardpriser for etablering af et minivådområde. I 2019 er der afsat i alt 115 mio. kr. til etablering af minivådområder.

Miljøteknologi

Har du besluttet dig for at investere, og har du søgt om tilskud i én af tilskudsordningerne, kan det være frustrerende ikke at vide, hvor langt din ansøgning er. Det forsøger vi at give dig et svar på her.

MILJØTEKNOLOGI 2018

Den 2. oktober 2018 var der frist for at søge tilskud under ordningen ”miljøteknologi 2018”.

Under samme ordning var der afsat midler til fjerkræ, gartneri og til planteavl. Samlet er der modtaget 436 ansøgninger svarende til 174 mill. kr. til de i alt 112 mill. kr., der er i puljen.

Muldvarpekursus

Har du problemer med muldvarpe eller mosegrise, så tag et kig her. Institut for Agroøkologi holder i februar og marts måned nemlig giftkursus i bekæmpelse af muldvarpe og mosegrise med fosforbrinteudviklende midler.

Kurset er kun for dig og eventuelle ansatte, der erhvervsmæssigt udfører bekæmpelse på egen bedrift eller erhvervsmæssigt udfører bekæmpelse for andre, og som skal købe og bruge midler i fareklasse ”meget giftig” til bekæmpelse af muldvarpe og mosegrise, hvilket vil sige fosforbrinteudviklende pellets, der nedlægges i dyrenes gangsystemer. Kurset er også for ansatte hos forhandlere.

Penge retur til sukkerroeavlere

Tilbage i produktionsårene 1999/2000 og 2000/2001 er der opkrævet for meget i produktionsafgifter på sukker. Dette ønsker man nu at rette op på, så de retmæssige producenter kan få deres penge retur. Tilbagebetalingen omfatter ca. 6.300 sukkerroeavlere, der står til at modtage et beløb mellem kr. 90,- og kr. 215.000,- hver især.

De fleste af de landmænd, der har dyrket sukkerroer i de nævnte perioder har allerede fået besked fra Miljø- og Fødevareministeret, men der findes flere. Måske har du kendskab til nogle, eller måske er det dig selv, der endnu ikke har hørt fra ministeriet.

Kom rotterne til livs

En lovændring gør det nu muligt for ejere af landbrugsbedrifter at opnå autorisation til at bekæmpe af rotter med gift på egen ejendom. Vær opmærksom på at ulovlig besiddelse af rottegift kan udløse store bøder.

Det har siden 2010 ikke været lovligt for privatpersoner, herunder landmænd, at udføre rottebekæmpelse med kemiske midler. Derfor har der kun været den mulighed, enten at benytte den kommunale bekæmpelsesordning eller at indgå aftale med virksomheder med særlig autorisation for at udføre rottebekæmpelse med rottegift på ejendommen.