Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Køb og salg mod kontantbetaling

Når du sælger eller køber varer/maskiner mod kontantbetaling skal du være omærksom på reglerne. Lovgivningen på området er er nemlig skrap for at forhindre sort arbejde og hvidvask af penge.

Kontantsalg defineres i lovgivningen som fysiske penge (sedler og mønter), danske kroner eller udenlandsk valuta, der anvendes som betalingsmiddel i forbindelse med køb/salg af en vare eller ydelse.

Når du sælger

I hvidvaskloven er der forbud mod at modtage kontantbetalinger på 50.000 kr. og derover i forbindelse med en handel. Forbuddet omfatter stort set alle erhvervsdrivende herunder også landmænd, der sælger varer eller ydelser. Det er ikke muligt at omgå dette loft ved at få betalingen delt op i rater, da beløbsgrænsen også gælder for betalinger, der er indbyrdes forbundne.

Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, ikke (kun) at modtage kontanter ved salg af fx en maskine, når prisen er 50.000 kr. eller derover. Det har ingen betydning om maskinen efterfølgende skal transporteres til udlandet eller ej.

Overtrædelse af kontantforbuddet medfører en bødestraf, der som udgangspunkt udgør 25 % af den del af beløbet, der ligger over 50.000 kr., dog minimum 10.000 kr. Forbuddet gælder kun erhvervsdrivende, dvs. i forbindelse med salg fra virksomheden, og ikke salg foretaget som privatperson.

Når du køber som virksomheden

I både skatte- og momslovgivningen findes der regler om håndtering af kontantkøb. Ifølge disse regler anser SKAT betaling med check for at være en kontantbetaling.

Når din virksomhed køber varer eller ydelser, og betaler mindst 10.000 kr. inkl. moms, skal du:

  • Betale dine regninger digitalt eller
  • Betale kontant og sende besked til SKAT via TastSelv Erhverv senest 14 dage efter, du har betalt, dog senest en måned efter, at du modtog fakturaen.

Såfremt du har betalt en regning på over 10.000 kr. inkl. moms kontant og ikke indberetter købet til SKAT, har din virksomhed ikke ret til skattemæssigt fradrag for omkostningen.

Hvis sælger er en dansk virksomhed og ikke angiver momsen til SKAT, hæfter din virksomhed solidarisk for momsen. Hvis sælger er en udenlandsk virksomhed, hæfter din virksomhed i forvejen for momsen. Det skyldes reglerne om omvendt betalingspligt. Heri ligger, at køber skal afregne dansk moms ved køb af varer eller ydelser fra udlandet.

Når du køber som privatperson

Køber du som privatperson ydelser eller varer sammen med ydelser, og betaler mindst 10.000 kr. inkl. moms, skal du:

  • Betale dine regninger digitalt eller
  • Betale kontant og sende besked til SKAT via TastSelv Erhverv senest 14 dage efter, at du har betalt, dog senest en måned efter, at du modtog fakturaen.

Indberetter du ikke en kontantbetaling på over 10.000 kr. inkl. moms, hæfter du som privatperson solidarisk med virksomheden for betaling af indkomstskat, arbejdsmarkedsbidrag og moms, hvis virksomheden ikke betaler sin gæld til SKAT.

 

Kontakt mig for mere information

Anne Mikkelsen

Revisor
T: +45 7634 1741
M: +45 5151 1741
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Anne Mikkelsen, revisor