Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Kom rotterne til livs

En lovændring gør det nu muligt for ejere af landbrugsbedrifter at opnå autorisation til at bekæmpe af rotter med gift på egen ejendom. Vær opmærksom på at ulovlig besiddelse af rottegift kan udløse store bøder.

Det har siden 2010 ikke været lovligt for privatpersoner, herunder landmænd, at udføre rottebekæmpelse med kemiske midler. Derfor har der kun været den mulighed, enten at benytte den kommunale bekæmpelsesordning eller at indgå aftale med virksomheder med særlig autorisation for at udføre rottebekæmpelse med rottegift på ejendommen.

En succesfuld rottebekæmpelse, herunder anvendelse af rottegift, forudsætter et indgående kendskab til rottens biologi og viden om de udbredte udfordringer med resistens hos rotter.

Nu åbner lovgivningen for, at du, på din egen ejendom, selv kan bekæmpe rotter med det nye R2-autorisationskursus. For at deltage på et rottebekæmpelseskursus, skal du have gennemført et kursus eller uddannelse i lovgivning og håndtering af kemikalier og værnemidler, fx have deltaget på et sprøjtebeviskursus og dermed have et gyldigt sprøjtebevis eller sprøjtecertifikat. Du skal også være ejer af den ejendom, hvor der skal udføres rottebekæmpelse på.

ROTTEKURSUS (R2-autorisation)

KHL holder årets første kursus i rottebekæmpelse tirsdag d. 8. januar 2019. Det er et heldagskursus, og afsluttes med en eksamen.

Efter gennemført kursus i R2-autorisation og bestået eksamen kan du som ejer bekæmpe rotter med rottegift på egen ejendom under særlige vilkår og ved brug af visse kemiske bekæmpelsesmidler.

R2-autorisationen gælder i en periode på 5 år, og kan fornys ved at deltage på et opfølgningskursus.

GAMMEL ROTTEGIFT KAN BLIVE DYRT

Det er ulovligt at opbevare og besidde rottegift. Såfremt du ved kursus har opnået autorisation til at anvende rottegift, vil du lovligt kunne besidde rottegiften i korte perioder i forbindelse med bekæmpelse. Vi anbefaler dig at tjekke dit kemikalierum og få eventuelle gamle rester af rottegift afleveret til den kommunale modtageordning. Der er for nylig set eksempler på store bøder (op til kr. 25.000,-) for ulovlig besiddelse af rottegift.

KONTAKT

Har du spørgsmål, kan du kontakte chefkonsulent Lars Schmidt på T: +45 7634 1715 | Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller miljøkonsulent Inger Knude på T: +45 7634 1793 | Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..