Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Støtte til 2 landmænds sag mod 3F

KHL har på linje med andre landboforeninger støttet to jyske mælkeproducenter økonomisk i deres sagsførelse i den konflikt, som 3F i flere omgange har varslet mod landmændene. Mælkeproducenternes landmandskolleger har mulighed for at støtte yderligere (se herunder).

Det er fagforbundets ønske, at de to mælkeproducenter skal tegne overenskomst med 3F. Det afviser landmændene, og 3F har nu flere gange over det sidste halve år varslet konflikt mod de to landmænd.

3F’s seneste kampskridt med sympatikonflikt vil forhindre, at der kan afhentes mælk med direkte ruinerende effekt for landbrugsvirksomhederne til følge. De to landmænd fra henholdsvis Løgumkloster og Karup fører derfor sag mod 3F i Arbejdsretten. En bekostelig affære til flere hundrede tusinde kroner. Sagen går grundlæggende ud på at bevise, at hvis mælken ikke kan afsættes, er det lig at frarøve en mælkeproducent sit eksistensgrundlag, og dermed vurderer landmændene, at aktionen fra 3F er ulovlig.

KHL har taget stilling

- Sagen er meget principiel for alle danske husdyrproducenter med ansatte og har store omkostninger for de to ramte landmænd. KHL har på linje med andre landboforeninger allerede støttet landmændene i sagen. Og hvis der er medlemmer/kunder af KHL, som vil støtte yderligere af egen lomme, står det dem frit for, siger formanden for KHL, Hans Damgaard.

- Vi valgte i KHL at støtte landmændene i sagen økonomisk denne ene gang. Dermed har vi taget stilling og vist viljen til solidaritet i en sag, der på sigt kan få vidtrækkende konsekvenser for dansk landbrug.

Flere landmænd spredt i Danmark er den seneste tid blevet ramt af en meget aggressiv fremfærd fra 3F, og det ser ud til, at energien fra 3F’s side i øjeblikket målrettes mælkeproducenter med over fem ansatte. Det er således med sagen i Arbejdsretten meget væsentligt at få afprøvet 3F’s legitimitet og især grænserne for, hvor omfattende 3F kan anvende konfliktinstrumentet mod husdyrproducenter, siger Hans Damgaard.

Han understreger, at han finder konflikter, der indeholder blokader af landbrug og dermed også hele landmandsfamiliers hjem, gammeldags og i dyrevelfærdssammenhæng uetiske.

- Desuden risikerer ufleksible overenskomster at ramme særligt udsatte grupper. Landbruget er en meget fleksibel arbejdsplads, som traditionelt set også rummer blandt andre skæve eksistenser og unge uden uddannelse, som kan have svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. De grupper bliver der ikke plads til, hvis beskæftigelsen i landbruget skal styres af lønrammer dikteret af stive overenskomster, siger Hans Damgaard.

Sådan støtter du

Overfør valgfrit beløb til konto Sydbank: Reg. 7910  0001005035.

I tekstfeltet skrives ”Støtte 3F sag.” samt navn, adresse, telefonnummer og mailadresse.

Ved donationer over 2.000 kr. udstedes efterfølgende en kvittering, som returneres pr. mail. Støttebeløbet vil alene blive anvendt til betaling af landmændenes direkte sagsomkostninger. Der offentliggøres ikke oplysninger på personer eller virksomheder, som donerer beløbene.