Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Kampen mod magtarrogance i Danish Crown begynder i græshøjde

KHLs formand Hans Damgaard opfordrer DC-andelshaverne til at gøre deres stemme gældende og komme ind i kampen.

Nyheden om at Danish Crowns tidligere topchef Kjeld Johannesen er hyret som særlig rådgiver for topledelsen i den store russiske slagterikoncern, Miratorg, har skabt stor opsigt i landbruget. Hans Damgaard, formand for Kolding Herreds Landbrugsforening, opfordrer utilfredse andelshavere til at gøre deres stemmer aktivt gældende, for at komme hvad han betegner som ”magtarrogancen” i DC til livs.

- Jeg måtte ærligt talt lige kigge en ekstra gang i kalenderen, da jeg hørte nyheden om Kjeld Johannesens nye job hos russiske Miratorg. Var det mon en forsinket aprilsnar? Der kunne i hvert fald umuligt have været givet en fratrædelsesgodtgørelse på 20 millioner kroner, uden at der samtidig var indføjet en konkurrenceklausul i kontrakten mellem DC og Kjeld Johannesen.

- Men sandheden viser sig at være, at Kjeld Johannesen er i sin fulde ret til at bruge sin store viden om den danske slagteribranche hos en stor russisk konkurrent, siger KHL-formand Hans Damgaard.

Gør jeres indflydelse gældende!

- Jeg ser det som et udtryk for magtarrogance, at der ikke er taget en konkurrenceklausul i anvendelse. Og det er bekymrende for andelshaverne, at man i DC ikke anser det for at være et problem. Men dybest set ligger ansvaret for brøleren hos os andelshavere. På kredsmøderne vælger vi repræsentantskabet, som derefter vælger den bestyrelse, der ansætter direktøren.

Kampen mod magtarrogancen i Danish Crown begynder altså i græshøjde, så derfor kan jeg ikke stærkt nok opfordre andelshaverne til at møde op til kredsmøderne og gøre deres stemmer gældende, så vi altid har en bestyrelse, der opererer professionelt og respekterer andelshaverne, lyder det fra KHL-formanden.

- Kunne man have forestillet sig, at en topchef få måneder efter sin afgang fra DLG ville have taget imod et job hos det tyske grovvareselskab ATR? Næppe. Det ville hans professionelle bestyrelse aldrig have godkendt. Kjeld Johannesen har i sin tid som DC-direktør fået masser af værdifulde relationer og kontakter. Betalt af andelshaverne. Det kan nu komme til at ramme os som en boomerang, siger Hans Damgaard.

Dyrt for danske svineeksport

- Det kinesiske marked er interessant for enhver eksportør af svinekød. Det gælder også for Miratorg, og Landbrugsavisen omtalte i november sidste år Miratorgs planer om at få adgang til det kinesiske marked for svinekød. Derfor virker det absurd, når bestyrelsesformanden i DC, Erik Bredholt, i et interview med Landbrugsavisen 10. august i år udtaler, at Miratorg ikke er konkurrent til DC, siger Hans Damgaard, som frygter, at Kjeld Johannesen med Miratorg som arbejdsgiver kan blive virkelig dyr for dansk svineeksport. 

- I 2012 var DC og Kjeld Johannesen med på et eksportfremstød i Kina med blandt andet Kongehuset og den daværende statsminister i spidsen. Betalt af danske skattekroner. Hvad skulle forhindre Kjeld Johannesen i at bruge disse kontakter til at styrke Miratorgs position og sælge kød for Putin i Kina, eller sagt på en anden måde: Hvis ikke han gør det, så er han ikke de penge værd, som Miratorg betaler ham!