Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Ejendomsvurdering

De offentlige ejendomsvurderinger har de seneste år været udsat for voldsom kritik. Derfor har Folketinget vedtaget en helt ny lov, ejendomsvurderingsloven, om vurdering af landets ejendomme. Det forventes, at den nye lov får virkning for vurderingen af erhvervsejendomme fra og med 1. januar 2020.

Formålet med de offentlige ejendomsvurderinger er først og fremmest at skabe et korrekt grundlag for beskatningen af fast ejendom.

De skatter, der betales af fast ejendom, er kommunal ejendomsskat af grundværdien (også kaldet grundskyld) og ejendomsværdiskat af den bolig, ejeren bor i.

I 39 af landets kommuner opkræves der derudover dækningsafgift af ejendomme, der anvendes til kontor, forretning, hotel, fabrik, værksted mv. Denne afgift beregnes af ejendommens forskelsværdi, dvs. af forskellen mellem ejendomsværdien og grundværdien.

FREMTIDIG VURDERING AF ERHVERVSEJENDOMME

Efter de gamle regler blev der fastsat en ejendomsværdi og en grundværdi for erhvervsejendomme - og boede ejeren på ejendommen, blev der også fastsat en boligværdi. Fremover vil der for en stor del af erhvervsejendommene ikke blive ansat en samlet ejendomsværdi.

Hvis du som ejer bebor en del af en erhvervsejendom, bliver der af hensyn til beregning af ejendomsværdiskatten fastsat en samlet ejendomsværdi, der herefter fordeles på boligdelen og erhvervsdelen. Der bliver også fastsat en samlet ejendomsværdi for erhvervsejendomme, der ligger i kommuner med dækningsafgift, af hensyn til beregningen af dækningsafgiften.

GENERATIONSSKIFTE AF ERHVERVSEJENDOMME

I forbindelse med familieoverdragelse af erhvervsejendomme og ved skifte af dødsboer, hvor der indgår en erhvervsejendom, har det været praksis, at den offentlige vurdering, plus/minus 15 % accepteres af skattemyndighederne som udtryk for erhvervsejendommens handelsværdi.

Det er meningen, at der i stedet for spændet på plus/minus 15 % bliver et spænd på plus/minus 20 %, beregnet ud fra den nye ejendomsvurdering. Dette bliver dog først, når de nye vurderinger af erhvervsejendomme er klar i begyndelsen af 2020.

I de tilfælde, hvor der ikke bliver fastsat en samlet ejendomsværdi i det nye vurderingssystem, kan man for 3.000 kr. få Vurderingsstyrelsen (det tidligere SKAT) til at ansætte en samlet ejendomsværdi, som man så kan anvende 20 %-reglen på.

Den samlede ejendomsværdi bliver i det nye vurderingssystem fastsat ud fra oplysninger om grundareal, bygningsareal, beliggenhed, eventuelle udlejningsforhold mv. Udlejningsejendomme vurderes ud fra en forudsætning om sædvanlige udlejningsforhold.

KONTAKT

Har du spørgsmål til den nye ejendomsvurderingslov eller andre, der relatere sig til vurdering af din ejendom, kan du kontakte skattechef Inge Kloster Iversen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller +45 7634 1733.