Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Virksomhedsordning og gulpladebiler

Reglerne for, hvornår du bliver anset for at have kørt privat i en gulpladebil, er ikke enkle og overskuelige. Du bør derfor kende svarene på spørgsmål som: Hvem skal bevise hvad? Hvornår er en bil specialindrettet? Og hvilke konsekvenser har det, hvis jeg bruger bilen privat?

For en række år siden blev bevisbyrdereglerne ændret for kørsel i biler på gule plader, hvor ejeren ikke har privatbenyttelsesafgift. Der blev indført en såkaldt formodningsregel, der betyder, at SKAT skal bevise, at ejeren af en gulpladebil kører privat i bilen.

Formodningen er, at når der ikke er betalt privatbenyttelsesafgift på bilen, køres der kun erhvervsmæssigt i bilen.

Ejeren skal altså populært sagt snuppes med fingrene nede i kagedåsen – SKAT eller politiet skal stoppe bilen på et tidspunkt, hvor ejeren kører privat i bilen.

Det lyder jo ganske betagende, men i virkelighedens verden, er det ikke helt så enkelt som det lyder, for hvornår er der så tale om privat kørsel?

Kørsel i biler, som ikke er specialindrettede

Hvis din bil på gule plader er et alternativ til en privat bil, fordi den ikke er indrettet med henblik på et særligt erhverv eller lignende, viser udviklingen i domstolenes praksis, at der ikke skal ret meget til, før SKAT har løftet bevisbyrden for, at bilen er benyttet til privat kørsel.

Det fremgår blandt andet af en dom fra Østre Landsret fra 30. maj 2013. I den sag blev en skatteyder anset for at have kørt privat i en gulpladebil, som ikke var specialindrettet, fordi der lå en pakke bleer, nogle morgenmadsprodukter og en flaske flydende vaskemiddel på forsædet af bilen.

Konsekvensen af at benytte bilen privat

Hvis der er tale om en bil på op til 3 tons, og momsen på bilen blev afløftet ved købet, skal du tilbagebetale den moms, der blev afløftet ved køb af bilen.

Anvender du virksomhedsordningen, skal du beskattes af fri bil. Fri bil beregnes forenklet med 25 % af bilens købspris indtil 300.000 kr. og 20 % af resten. Mindsteværdien er dog altid 25 % af 160.000 kr. uanset bilens købspris.

Når bilen er i virksomhedsordningen, kan du trække alle bilens driftsudgifter fra, selvom du også benytter bilen til privat kørsel. Der vil ske beskatning af fri bil i hele den periode, du har ejet bilen, hvis SKAT afgør, at du benytter bilen privat. SKAT kan dog som hovedregel kun ændre din indkomst for de seneste 3 år.

Dagsbeviser

Har du brug for at køre privat i en gulpladebil, kan du købe et såkaldt dagsbevis. Hvis du har afløftet momsen på bilen, koster et dagsbevis for en bil med en totalvægt på maks. 3 ton 225 kr.

Du kan købe 20 dagsbeviser pr. bil pr. år. Når du har købt et dagsbevis, må du køre privat i bilen, uden at det har moms- og skattemæssige konsekvenser.
 
Hvis én af dine ansatte har brug for at låne din gulpladebil til privat brug, kan han også købe et dagsbevis til din bil.

Dagsbeviset skal købes senest 1 time før bilen skal benyttes til et privat formål.

Du skal undersøge med dit forsikringsselskab, om det har nogen konsekvens, at du køber dagsbeviser til biler, der er registreret til 100 % erhvervsmæssig benyttelse

Spørg din revisor

Reglerne om kørsel i gulpladebiler er ikke enkle og overskuelige. Der er tale om kompleks lovgivning, og det er derfor vigtigt, at du har din revisor med på råd.