Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Johannes Karstoft, nyetableret landmand

Optimismen spirer hos Johannes

- Jeg mener klart, at der er en lys fremtid for landbruget i Danmark. Det ser endda lysere ud, end da jeg købte gården for tre år siden. Ikke mindst i kraft af Landbrugspakken.

- Den viser, at fornuften stadig eksisterer, og at der er en fremtid i at være landmand her i landet, siger Johannes Karstoft, 28-årig planteavler fra Gårslev og medlem af Kolding Herreds Landbrugsforening.

Johannes elsker det ”frie” liv som selvstændig landmand, og begejstringen for at se tingene gro og respekten for den jord, vi alle skal leve af, er drivkræfter i hans landmandsliv. Men de forretningsmæssige muligheder spillede naturligvis også ind, da den nu 28-årige landmand i 2013 tog springet ind i de selvstændiges rækker og købe Hjørnegården med tilhørende 165 ha.

- Før jeg blev faglært landmand og agrarøkonom på henholdsvis Gråsten og Dalum Landbrugsskole tog jeg to semestre på Handelshøjskolen i København. Jeg har altid villet være selvstændig som min far – landmand i Eltang. Ideen om at drive en restaurant spøgte. Jeg kan nemlig godt li’ god mad, og jeg vil gerne servicere mennesker. Men når jeg mærkede efter, var det landbruget, som var mit fundament.

KHL PÅ SIDELINJEN

Den unge mand med en befriende positiv tro på fremtiden havde rådgivere fra KHL med på sidelinjen i etableringsfasen, og i dag henter han blandt andet sin økonomirådgivning hos KHL.

Han var færdig som agrarøkonom og så en annonce for Hjørnegården i avisen. 165 ha - med tilhørende stuehus, der trængte til en omgang, og udbygninger. Blandt andet en løsdriftstald fra 1999 til 130 køer. Gården skulle købes af kreditforeningen. Der var købere foran Johannes i køen, men han blev kreditgodkendt og var snart gårdejer.

- Jeg havde KHL med hele vejen i købs- og etableringsfasen. Chefkonsulent i økonomi hos KHL, Claus Bech, kender gamet og vidste, hvad man forventede af mig. Det gav en ekstra tryghed at have sin rådgiver med. Der er god kemi mellem Claus og mig, og det har sikkert også spillet ind. Jeg brugte også KHLs advokatkontor. De stod for alt det juridiske i forbindelse med handelen. Jeg lagde en pæn slat penge på bordet for det arbejde, men konsulentbistanden gjorde, at jeg følte mig sikker i hele forløbet, siger Johannes.

I dag får han økonomirådgivning fra KHL – mest med Claus Bech som tovholder omkring eksempelvis skatteteknisk rådgivning, mens det er regnskabsassistent Ulla Føns, som i det daglige har styr på Johannes’ regnskaber. Den første tid fik han også planteavlsrådgivning fra KHL. Nu løses den opgave af Sønderjysk Landboforening. Ikke fordi Johannes var utilfreds med KHL, men fordi han ”fulgte med” en KHL-planteavlskonsulent, som skiftede til naboforeningen mod syd.

FOKUS PÅ FRØAVL

Johannes’ kæreste, Valdís, som studerer litteraturhistorie i Århus, er flyttet ind i det nyrenoverede stuehus. Der er investeret 2,2 millioner i et frøtørreri i løsdriftstalden, som tidligere husede 130 malkekøer, og i 2015 forpagtede Johannes sin fars jord i Eltang og Øster Starup plus en naboejendom ved Fredsted, så han nu med hjælp fra sin førstemand Jens Hansen driver i alt 585 ha. med fokus på frøavl. I år kommer han til at høste rødsvingel på 100 ha og rajgræs på 65 ha. foruden hvede, byg, raps og rug.

- Jeg ville ikke kunne leve med visheden om, at jeg kun producerede ét produkt, og at jeg var 100 procent afhængig af prisen på netop det produkt. Efter min mening vil landbruget i fremtiden være nødt til at differentiere sig med mere fokus på specialproduktion. Jeg har specialiseret mig i planteavl med vægt på rødsvingel, rajgræs og strandsvingel. Risikoprofilen passer til mig, og sædskiftemæssigt er græsfrø en god afgrøde at have med.

PROJEKT "SELVSTÆNDIG LANDMAND" ER LYKKEDES

- Det er måske mærkeligt at være så optimistisk, når en tønde hvede kun koster 97 kroner. Men heldigvis producerer vi også andre afgrøder, som er med til at stabilisere resultatet,  siger Johannes, som har følgende råd til andre, der vil prøve lykken som selvstændig landmand:

- Der er så mange veje til at blive landmand. Hvis man ikke har det nødvendige økonomiske fundament for at komme i gang, vil jeg anbefale, at man tager til udlandet og får et lederjob i landbruget. Hvis du har vist, at du kan lede en landbrugsvirksomhed, er bank, kreditforening eller andre investorer nemmere at tale med. I det hele taget drejer det sig om at være kreativ og tænke alternativt, når det gælder om at skaffe kapital.