Folketingspolitikere

At lukke dansk landbrug med en høj CO2e-afgift afblæser ikke klimakrisen, er budskabet fra Landbrug & Fødevarer Syddanmark til en række folketingspolitikere. Ved to arrangementer fik politikerne forklaret den netop udsendte 2030-plan.

– Skrevet d. 22. maj 2023

– At fremtidssikre en konkurrencedygtig landbrugsdrift, samtidig med vi lever op til klimamålene; det er den store udfordring for hele erhvervet og for hver enkelt landmand. Selvom det er svært, er det ikke umuligt. Det budskab vil vi gerne viderebringe til vores lokale folkevalgte.

Sådan lød det fra Christian Lund, formand i Sønderjysk Landboforening, da Landbrug & Fødevarer Syddanmark havde inviteret morgenfriske folketingsmedlemmer til møde om landbrugets 2030-plan; Dyrk Mulighederne.

Henrik Frandsen fra Moderaterne, Anni Matthiesen fra Venstre og Karina Adsbøl fra Danmarksdemokraterne var mødt op til en snak om landbrugets fremtid og om, hvordan landbruget kan bidrage til Danmarks klimamålsætninger.

Uklog klimapoliti

Folketingsmedlemmerne fik en præsentation af klimaplanen, som dokumenterer sort på hvidt, at landbruget kan nå i mål med klimaambitionerne via kendte teknologier. Dermed skal det nu være slut med at diskutere, om landbruget kan nå reduktionsmålene. I stedet skal vi nu i gang med at tale om, hvordan vi kommer i mål.

De tre folketingspolitikere Henrik Frandsen, Karina Adsbøl og Anni Matthiesen fik en gennemgang af den nye 2030-plan fra Mathias Milling, sekretariatsleder, og Henrik Jessen samt Christian Lund, formænd for henholdsvis LandboSyd og Sønderjysk Landboforening.

Der er meget snak om CO2e-afgift på dansk landbrug, men det er vigtigt at italesætte, at en CO2e-afgift er uklog klimapolitik, som vil have en række negative konsekvenser for det danske samfund. Samtidig er de danske landmænd langt fremme, når det handler om grøn udvikling og innovation. Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet fik med egne øjne set, hvordan en af Arlas landmænd arbejder fokuseret med den grønne omstilling, da Als-landmanden Søren Rasmussen tog imod den lokale folketingspolitiker. Søren forklarede, hvordan han igennem Arlas bæredygtighedsmodel arbejder løbende med at nedbringe sin CO2e-udledning fra bedriften.

– At lukke dansk landbrug med en høj CO2e-afgift afblæser ikke klimakrisen. Men at inspirere verden med grønne løsninger kan være med til det. Dét arbejde kaster vi os ind i med hud og hår. Det fik vi anledning til at vise frem for vores lokale politikere i dag, og jeg synes, at de tog rigtig godt imod vores budskaber. Vi ser frem til det videre samarbejde om at nå i mål med klimaambitionerne, lyder det fra Henrik Jessen, formand i LandboSyd.

BILLEDTEKST (ØVERST): Folketingspolitiker Benny Engelbrecht (S) i midten samt Henrik Jessen, formand for LandboSyd og Søren Rasmussen, der er landmand på Als.