Besøg hos Gråsten Landbrugsskole

Landbrug og Fødevarer Syddanmark havde mandag den 22. august inviteret Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet og Chris Preuss fra Venstre på besøg på Gråsten Landbrugsskole.

– Skrevet d. 30. august 2022

Formålet med besøget var at tale om muligheder og udfordringer for dansk landbrug. Sammen med forstander Bjarne Ebbesen deltog formand for Landbosyd Henrik Jessen også.

”Vi ved godt, at der måske er lang tid til folketingsvalget, men vi har nu alligevel inviteret en række syd- og sønderjyske folketingskandidater på landbrugsbesøg for at blive lidt klogere på, hvad dansk landbrug egentligt er og kan. Vi kommer til at gøre en stor indsats for at få vores folkevalgte ud på de danske landbrug for at tale med de mange mennesker, der hver dag knokler for at vi alle kan få friske og gode råvarer på bordet,” siger Henrik Jessen.

Et af de store samtaleemner på rundturen handler om efterårets politiske forhandlinger om en grøn skattereform; nærmere bestemt en mulig CO2e-afgift på landbruget. For Landbrug og Fødevarer Syddanmark blev der lagt fokus på, at en høj CO2e-afgift vil påføre landmændene så store økonomiske udgifter, at langt hovedparten vil være nødt til at lukke.

”Vi mener, at det grundlæggende er i modstrid med landbrugsaftalens ånd at påføre dansk landbrug en høj CO2e-afgift, fordi teknologien til at hive CO2 ud af en kostald for eksempel ikke er tilstede nu, og derfor har vi ikke en chance. Vi vil meget gerne være med i den grønne omstilling, men vi kan ikke regulere noget, som vi hverken kan måle eller påvirke. Vi skal udvikle; ikke afvikle,” påpeger Henrik Jensen fra Landbrug & Fødevarer Syddanmark.

Billedtekst: Fra venstre Bjarne Ebbesen, Chris Preuss, Benny Engelbrecht og Henrik Jensen.